فروش برند؛قوانین ثبت برند در ایران
- تاریخ :
- دسته بندی : فروش برند مقالات / فروش برند آماده مقاله
- بـازدید : 257
- نظـرات : 0
- نـویسنده : javad
قوانین ثبت برند میتوانند یکی از تعیینکنندهترین مسائل در انتخاب نام برند شما باشند. در دورهٔ مهندسی نام برند به ویژگیهای نام برند که میتواند فرایند برندسازی را تسریع کند پرداختیم. همچنین یک دستورالعمل جامع برای ساخت و ایده یابی نام ارائه کردیم؛ اما در ایران قوانینی برای ثبت؛ نام برند وجود دارد که باید در هنگام ساخت نام به آنها توجه کامل داشت. عدم رعایت این موارد باعث بروز مشکل در ثبت رسمی نام برند شما خواهد شد. این مطلب بهاندازهای اهمیت دارد که تصمیم گرفتم آن را در یک مقالهٔ جامع و بهصورت عمومی در سایت منتشر نمایم
برند معادل نام تجاری یا علامت تجاری؟
اما برای تعریف این قوانین لازم است بدانیم بهجای واژهٔ برند در مسائل حقوقی در ایران چه واژهای استفاده میشود. در زبان فارسی برداشت صحیحی از واژهٔ برند نشده؛ همینطور، ترجمهها و معادلهایی که برای واژه «برند» در نظر گرفتهشده صحیح نیست. فرهنگستان فارسی واژهٔ «نمانام» و در بسیار از منابع «نام تجاری» را معادل برند میدانند. اما حتی این عبارت «نام تجاری» که جلوتر به تعریف آن خواهیم پرداخت در مسائل حقوقی تعریف دیگری دارد. در ایران واژهٔ مارک و برند معمولاً معادل یکدیگر هستند و برای اشاره به محصول یا خدمتی بهکار میرود که ارزش اعتباری و اجتماعی بالایی داشته باشد. به بیان دیگر «برند» دارای ماهیت اجتماعی است و برندهای قدرتمند آنهایی هستند که افراد نسبت به آنها حس مالکیت دارند.در تعریف برند میتوان از دو منظر به برند نگاه کرد، اولی دیدگاه حقوقی و دیگری دیدگاه مفهومی برند است.
در تعریف مفهومی، برند نشان تجاری، لوگو و یا مجموعهٔ تمام عناصر بصری یک شرکت نیست؛ برند احساس عمیق درونی یک انسان در مورد یک محصول، خدمت یا شرکت است.
اما برند تعاریف قانونی هم دارد که به اجزای بصری و کلامی آن اشاره مینمایید مانند نام برند و نشان (لوگوی) برند. طبق تعریف انجمن بازاریابی آمریکا: برند یک نام، عبارت، طرح، نماد یا هر ویژگی دیگری است که مشخصکنندهٔ خدمات یا فروشندهٔ محصولی خاص باشد که به وسیلهٔ آن از دیگر محصولات و خدمات مشابه متمایز میگردد. عنوان قانونی برای برند، علامت تجاری (trademark) است.
در ایران، در مسائل حقوقی ثبت برند ما با دو واژهٔ «نام تجاری» و «علامت تجاری» برخورد میکنیم. نام تجاری معادل باbusiness name است؛ و علامت تجاری معادل Trademark در زبان لاتین است.
در زبان لاتین تفاوت Trademark و Brand یک تفاوت قانونی است. Trademark نشانه، طراحی، یا بیان قابلتشخیصی است که بهصورت قانونی نمایندهٔ کسبوکار یا خدمات یک منبع خاص میباشد. اما Brand یا بهتر است بگوییم Brand Name نامی است که یک تجارت برای یکی از محصولات یا خدمات خود انتخاب میکند.
اگر فکر میکنید میتوانید بهدرستی این عبارتها را در فارسی با عبارات بینالمللی مطابقت دهید زیاد خودتان را اذیت نکنید. ما در این نوشتار نام شرکت را «نام تجاری» و برند را زیر مجموعه و حتی معادل «علامت تجاری» میدانیم. بر اساس قانون ممانعتی وجود ندارد که نام تجاری و علامت تجاری یکسان ثبت شوند.
بر اساس مصوبهٔ مجلس، قانونی که هماکنون در ایران بر علائم تجاری لازمالاجراست، قانون «ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری» مصوب ۱۳۸۶ و آییننامه اجرایی آن مصوب ۱۳۸۷ است. در بعد بینالمللی، مهمترین معاهدهای که در خصوص حمایت از علائم و اسامی تجاری منعقدشده است، «معاهده پاریس» مصوب ۱۸۸۳ میباشد که قریب به ۱۹۰ کشور جهان تاکنون به آن پیوستهاند. ایران نیز در سال ۱۹۵۹ به آن ملحق شده و مقررات آن، مقدم بر قوانین داخلی است.
برای تمایز عبارت نام تجاری و علامت تجاری تعاریف حقوقی آنها مطابق ماده ۳۰ قانون جدید (مصوبه ۱۳۸۶) بدین شرح است:
نام تجاری: یعنی اسم یا عنوانی که معرف و مشخصکننده شخص حقیقی یا حقوقی باشد.
اسم شرکتهای تجاری و مؤسسات غیرتجاری ثبتشده از جهت معرفی هویت صنفی آنان، یک نام تجاری است. نام هر شخص حقیقی نام تجاری محسوب میگردد. (بدیهی است، فقط نام کسانی که به اقتضای نوع شغل خویش (مانند وکلا و اطبا) و یا به اعتبار کسبوکارشان، ارتباط تنگاتنگی بین نام و کارشان وجود دارد، نام تجاری محسوب میگردد). «نام تجاری» باید معرف هویت صنفی اشخاص اعم از تاجر و غیر تاجر باشد.
علامت تجاری: هر نشان قابلرؤیتی است که بتواند کالاها یا خدمات اشخاص حقیقی یا حقوقی را از هم متمایز سازد.
نشانها و علائم، برای تمایز کالاها یا خدمات به کار گرفته میشوند. (مانند علامت مهرام و علامت بانک پاسارگاد) ازاینجهت، به علائم تجاری و علائم خدماتی (Trade Marks & Service Marks) تقسیم میشوند و هر گروه، طبقهبندی مخصوص به خود را دارند، لیکن در ادبیات حقوقی و متون قانونی، هر نوع علامتی را اصطلاحاً «علامت تجاری» میخوانند.
نکته: تعاریف و اصطلاحات قانونی با تعاریف و اصطلاحاتی که در تجارت و بازاریابی به کار میرود، یکی نیست. چراکه اکثر تجّار و بازاریابان، به کلماتی که برای تمایز کالاها یا خدمات به کار میروند «نام تجاری» میگویند نه «علامت تجاری»، همچنین به تصاویری که علامت تجاریاند، بیشتر «آرم، لوگو، مارک و…» گفته میشود.
تفاوتهای علائم تجاری و نام تجاری
۱- مرجع ثبت:
- علائم تجاری کلیه اشخاص حقیقی یا حقوقی در اداره ثبت علائم تجاری که از توابع اداره کل مالکیت صنعتی است، در تهران ثبت میشود.
- نام تجاری اشخاص حقوقی (شرکتها و مؤسسات دولتی یا خصوصی) طبق قانون تجارت و قانون ثبت شرکتها در اداره ثبت شرکتهای تهران ثبت میشود. (بهغیراز شرکتهای فعال در مناطق آزاد)
- نام تجاری اشخاص حقیقی (تجارتخانههای فردی یا جمعی) هنوز آییننامهای خاص و ادارهای مخصوص جهت ثبت این دسته از نامها تصویب و دایر نشده است. در حال حاضر؛ اشخاص حقیقی که نام شخصی آنان از شهرتی برخوردار است و یا نام خاصی را برای معرفی هویت صنفی خود به کار میبرند، ناچار، باید یا به این نام شرکت تأسیس کنند یا نام مربوطه را بهصورت علامت تجاری ثبت کنند.
۲- مدت اعتبار:
- مدت اعتبار علامت تجاری در ایران ده سال است. چنانچه صاحب علامت بخواهد به استفاده از علامت خویش ادامه دهد باید در سال پایانی، اعتبار علامت خود را تمدید کند در غیر این صورت به نام اشخاص دیگر قابل ثبت است.
- نام تجاری تا زمانی که شخص حقوقی منحل نشده و حتی سالها پس از انحلال، اعتبار دارد.
۳- تعدد اختیار علامت یا نام تجاری:
- انتخاب و ثبت علامت تجاری (ثبت برند) محدودیتی ندارد.
- هیچکس نمیتواند بیش از یک نام تجاری (شرکت) برای خود اختیار کند.
۴ -ثبت بینالمللی:
بهاستثنای علائم و اسامی مشهور، حمایت قانونی از علائم تجاری و نامهای تجاری، محدود به مرزهای کشور ثبتکننده است.۵- انتقال حقوق:
- صاحب علامت تجاری میتواند، حقوق خود را بهطور موقت یا دائمی به شخص یا اشخاص دیگر منتقل کند (قرارداد فروش یا اجازه بهرهبرداری) در هر حالت، الزامی به انتقال شرکت، کالاها و یا کارخانه به منتقلٌ الیه وجود ندارد.
- در مقابل؛ انتقال نام تجاری تقریباً غیرممکن است و در صورت امکان نیز انتقال نام تجاری باید همراه با انتقال شرکت یا بخشی از آن باشد که با نام تجاری شناخته میشود.
۶- الزامی یا اختیاری بودن ثبت:
- انتخاب و ثبت علامت تجاری (ثبت برند) قانوناً اجباری نیست. البته با توجه به مزایای ثبت علامت تجاری، عقلاً ثبت آن لازم است.
- اختیار یک نام تجاری به هنگام ثبت شرکت یا موسسه، اجباری است.
۷- جواز استفاده از کلمات و اعداد:
استفاده از برخی کلمات یا اعداد در نام تجاری مجاز و در علامت تجاری ممنوع است و بالعکس. بهعنوانمثال، انتخاب و ثبت یک کلمه بیمعنا بهعنوان علامت تجاری جایز است لیکن انتخاب آن بهعنوان نام شرکت یا موسسه (نام تجاری) مجاز نیست.۸- طبقهبندی کالاها و خدمات
- علائم تجاری؛ کالاها و خدمات، طبقهبندی بینالمللی خاصی دارد و در حال حاضر به ۴۵ طبقه تقسیمشده است. به هنگام ثبت علائم (ثبت برند) تجاری، یکی از اساسیترین عوامل قبول یا رد اظهارنامه ثبتی، تفاوت یا اشتراک طبقات کالاها و خدمات است. بهنحویکه حتی در بسیاری از موارد، تفاوت طبقات، میتواند انتخاب عین علامت تجاری ثبتشده را در طبقه دیگر مجاز کند.
- تفاوت موضوع شرکت یا موسسه نمیتواند مجوز انتخاب عین نام تجاری ثبتشده باشد.
اشتراکهای علامت تجاری و نام تجاری
۱- حق استفاده انحصاری:
مطابق قانون، صاحب یک نام تجاری همانند صاحب یک علامت تجاری دارای حق استفاده انحصاری است.۲- حق تعقیب کیفری:
برای صاحبان علائم و نامهای تجاری، امکان طرح دعوای حقوقی وجود دارد و برای اشخاصی که حقوق انحصاری صاحب علامت یا نام تجاری را نقض کنند مجازات کیفری نیز مقررشده است.۳- ممنوعیت استفاده از الفاظ بیگانه:
مطابق قانون و آییننامه ممنوعیت استفاده از الفاظ بیگانه، استفاده از الفاظ سایر زبانها بهعنوان نام یا علامت تجاری ممنوع است. البته معادل نویسی الفاظ فارسی به خط بیگانه و استفاده از الفاظ خارجی برای صادرات کالاهای داخلی، مجاز است.۴- انتخاب علامت و نام تجاری واحد:
یکی بودن نام تجاری و علامت تجاری ممنوعیت قانونی ندارد. اما چنانچه شخصی بخواهد نام تجاریاش، علامت تجاری وی هم باشد یا بالعکس، باید هریک را بهطور جداگانه بهعنوان یک علامت و نام تجاری ثبت کند.دلایل ثبت علامت تجاری (ثبت برند):
همانطور که بیان شد، ثبت علامت تجاری اجباری نیست اما سازمان ثبتاسناد و املاک کشور دلایل ثبت علامت تجاری (ثبت برند) را اینگونه بیان نموده (خلاصه موارد بیانشده):۱- تضمین تشخیص و تمایز محصولات را از یکدیگر. ۲- باعث تسهیل و تسریع در بازاریابی و شهرت میشوند. ۳- جلوگیری از ثبت (برند) توسط دیگری و سوءاستفاده از علامت تجاری. ۴- جزء ضروری موافقتنامههای اعطای نمایندگی هستند. ۵- مشوق شرکتها در حفظ و بهبود کیفیت است. ۶- تفویض اجازه استفاده از یک علامت تجاری ثبتشده به شرکتهای ثالث را ممکن میسازد. ۷- علامت تجاری میتواند اساس انعقاد یک موافقتنامه اعطای نمایندگی فروش باشد.