نقش برند در کسب و کار
- تاریخ :
- دسته بندی : فروش برند مقالات / فروش برند آماده مقاله
- بـازدید : 1 374
- نظـرات : 0
- نـویسنده : javad
تعریف برند
برند یک شیوه و روش است که یک شرکت، یک سازمان یا یک فرد از طریق تجربه آن توسط دیگران به آن رسیده است. کمی سخت شد! ما برندها را به عنوان یک محصول قابل لمس یا حتی یک کالای قابل نگهداری قبول نداریم و حتی چیزی نیست که در اثر یک معامله به فرد دیگری منتقل شود.از آنجایی که این تعریف نامحسوس است، تعریف کردن برندها و درک آنها، همانند یک ماهی است. احتمالاً شما هم مثل من موافق هستید که مهمترین مشخصه تعریف و معرفی یک ماهی، محیطی که در آن زندگی میکند. ماهیها در آب زندگی میکنند و این چیزی است که این ماهی را به ماهی تبدیل کرده است.
این همان معیار اساسی برای برندهاست که به آنها هویت میبخشد. با این وضعیت میتوانیم محل قرارگیری برندها را قابل لمستر ببینیم. در واقع برندها در ذهن مردم شکل میگیرند و ذهن جایی است که مردم تجربیات مختلف را حفظ میکنند.
این مردم ممکن است کارکنان، سرمایهگذاران، رسانهها و شاید مهمتر از همه مصرفکنندگان باشند.
فواید برند سازی در کسب و کار مجازی
اولین سوالی که در ذهن بسیاری از افراد جامعه پیش می آید این است که برندینگ یا برند سازی چیست و چه فوایدی دارد؟برند می تواند نشان دهنده نماد یک سازمان باشد که با مشتریان مورد نظر ارتباط مناسبی برقرار کند و بیانگر ارزشها و خدمات آن باشد و بتواند این شرکت و یا سازمان را نسبت به رقبا متمایز سازد.
در واقع شما با این کار هویت شرکت خود را برای دیگران آشکار می سازید و میتوانید نیازهای مشتریان را به طور خاص برآورده سازید.
با توجه به این مسئله که امروزه رقابت های بسیاری در کسب و کار های مجازی در عرصه های جهانی و منطقهای وجود دارد، ضرورت داشتن یک برند امری بسیار اجتناب ناپذیر است و در صورتی که مراحل برندسازی را به درستی اجرا نکنید و از بین رفتن کسب و کار خود در مدت زمانی اندک روبرو خواهید شد.
مزایا و فواید برند سازی بسیار فراوان است برای نمونه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- منحصر به فرد شدن در میان رقبا
- اجتناب از سرمایه گذاری های نابجای شرکت مورد نظر
- کاهش فعالیت های بی هدف
- افزایش سودآوری
- جذب مشتریان وفادار
- و…….
اجزای ساخت برند
معماری برند :
معماری برند یکی از ابزارهای استراتژیک و مهم برند است که رابطهی بین برند مادر (parent brand) و زیربرندهای خانوادهی آن را تعریف و بررسی میکند. وظیفهی برند مادر، تأیید همهی این زیربرندهاست. معماری برند نشان میدهد چگونه یک زیربرند باید با برند اصلی (masterbrand) ارتباط بسیار نزدیک داشته باشد. معماری برند ساختار برندها در درون نهاد سازمان هاست. روشی است که در آن برندها درون پروتفولیوی شرکت به یکدیگر مرتبط و از یکدیگر منفک هستند. معماری باید معرف گروه های برندگذاری در درون سازمان باشد؛ چگونه برند و زیر برندهای شرکت به یکدیگر مرتبط و از یکدیگر پشتیبانی می کنند؛ چگونه زیربرندها هدف اصلی برند شرکت را منعکس می کنند.
توسعه برند :
توسعه برند یک استراتژی بازاریابی است که در آن شرکت محصولی با یک تصویر خوب را که از نام برند بهره میبرد اما در طبقه محصولی متفاوتی است بازاریابی می کند. سازمان ها از این استراتژی برای افزایش و اهرم سازی ارزش ویژه برند استفاده می کنند. توسعه پذیری یک برند به این امر بستگی دارد که تا چه حد تداعیات مشتریان از ارزش ها و اهداف برند قوی است. در دهه ۱۹۹۰ در حدود ۸۱ درصد از محصولات جدید با معرفی برندهای جدید از سیاست توسعه برند استفاده کردند. اگرچه مزایای قابل توجهی در استراتژی های توسعه برند وجود دارد، با این حال این استراتژی از ریسک تخریب تصویر برند در نزد مشتریان برخوردار است. تنها یک انتخاب نادرست و ضعیف می تواند ارزش ویژه برند شما را به کلی کاهش دهد.
نام گذاری محصول و انتخاب برند :
تکنیکی است که در آن سازمان در خصوص انتخاب نام محصولات خود اندیشیده و براساس دستاوردهای تحقیقات بازار بهترین و مناسبترین نام را با هدف تاثیرگذاری بر مشتریان هدف خود انتخاب میکند. مفهوم نام گذاری محصول بسیار شبیه فرایند تصمیم گیری برای نام شرکت و سازمان است. نام گذاری بخش حیاتی فرآیند مدیریت برند است و دربرگیرنده کلیه فعالیت های بازاریابی است که تصویر برند – از جمله جایگاه سازی، طرح و نشان ، بسته بندی و سایر ویژگیهای محصول – را تحت تاثیر قرار می دهد. فرایند نام گذاری محصول ممکن است ماه ها به طول انجامد. برخی از گام های کلیدی این فرایند عبارتند از:
• مشخص کردن اهداف برندگذاری
• توسعه نام محصول
• ارزیابی نام ها ازطریق بررسی بازار هدف و گروه های کانون
• انتخاب نام نهایی محصول و درنهایت ثبت حقوق مالکیت برند
هویت برند :
هویت برند همان جوهره برند است. مهمترین و منحصربفردترین خصوصیات برند، در هویت برند نمایان می شود. پرفسور جان کاپفرر معتقد است «داشتن یک هویت، یعنی بودن شما، همانطور که هستید؛ تبعیت از طرح ثابت ولی فردی خودتان». هویت برند، تعیینکننده فردیت، آرمانها و اهداف، ارزشها و علائم شناسایی برند است. از دیدگاه کاپفرر، تفاوت هویت و تصویر در این است که هویت، آن چیزی است که شما هستید؛در حالیکه تصویر، برداشتی است که مصرفکننده طی ارتباط با شما، از شما استنباط میکند. بخشی از هویت برند در جلوههای ظاهری آن، نظیر رنگ و طرح برند، نمود پیدا می کند. گرچه تعیین هویت بصری و ظاهری برند، یک گام ضروری و اولیه به شمار می آید، ولی تمام ابعاد هویت را پوشش نمیدهد. جوهر اصلی برند آن چیزی است که قرار است درآینده تصویر شده و در ذهن مشتری نقش بندد. ظاهر آراسته و آنچه که به چشم میآید، بیان هویت یک برند است. انتخاب نماد، مستلزم تعریف روشنی از معنای برند است. برند برای آن که قدرتمند باشد، وظیفه دارد نسبت به هویت خود وفادار بماند. برای هویت برند، ابعاد مختلفی در نظر گرفته شده است. این ابعاد شامل اجزای ظاهری و گرافیکی برند، شخصیت برند، ارتباط برند با مخاطبین، فرهنگ، کیفیت و سایر عوامل است. یکی از مهمترین عوامل تشکیل دهنده تصویر، هویت برند است. تلاش برایی تقلید باعث می شود تا مدیران، هویت برند خود را فراموش کرده و همرنگ جماعت شوند. با فرصت طلبی و عامه پسندی، برند جوهر اصلی خود را از دست می دهد و باعث می شود تا برند تبدیل به ظاهر بزک کرده ای باشد که هیچ معنایی ندارد. هویت میتواند بیانگر کیفیت برند باشد. برای مثال، Kraft برای سالها، به عنوان عرضهکننده محصولات غذایی باکیفیت شناخته شده است و هویت برند آن بر پایه کیفیت و شاخص های کیفی محصول شکل گرفته است.
تصویر برند :
تصویر برند پدیده ساده ادراک است که تحت تأثیر فعالیتهای شرکت قرار می گیرد. پرفسور کوین کلر، دانشمند و نظریهپرداز برجسته حوزه مدیریت برند، تصویر برند را ادراک مصرفکننده در مورد برند میداند که توسط تداعیات برند موجود در حافظه، بازتاب می یابد. تصویر برند مجموعه ادراکاتی است که در ذهن مصرفکننده وجود دارد. به بیان دیگر ادراک مصرفکننده از ویژگیهای برجسته محصول. تصویرذهنی مصرفکننده از تمام مجموعه برند است که توسط شرکت ایجاد شده است. مشتری، تصویری را از ترکیب تمام علائم ارسالی توسط نام تجاری شامل نام، علائم ظاهری، محصولات، تبلیغات، پیامها و اطلاعیههای رسمی و غیره، در ذهن خود شکل می دهد. این ادراکات را میتوان با نشانگرهای مناسب از ذهن مصرفکننده فراخواند. ثابت شده است که تصویر مثبت برند، ریسک ادراک شده مصرف کننده در مورد برند را کاهش داده و سطح رضایت و وفاداری مصرفکننده را افزایش میدهد. همچنین، برندی که تصویر مناسبی در ذهن مصرف کننده دارد، فرایند جایگاهسازی را سادهتر طی میکند. زیرا، برندی که تصویر قوی و مثبت دارد، راحتتر در ذهن مشتری نقش می بندد.
شخصیت برند :
شخصیت برند، ویژگیهای انسانی است که به برند نسبت داده میشود. این ویژگیها، بخشی از هویت برند را تشکیل میدهند. پرفسور دیوید آکر، عقیده دارد ” برندها با تعریف شخصیت انسانی خود، وعدهای را به مصرفکنندگان میدهند”. این ویژگیها نیز مانند تصویر در اثر فعالیتهای سازمان در ذهن مصرفکننده ایجاد میشود. این شخصیت، مبنایی است که ارتباطات برند با مصرفکنندگان براساس آن شکل میگیرد. آنچه مسلم است تمامی برندها شخصیت دارند. در صورتی که سازمانها این شخصیت را طراحی نکنند، در اثر فعالیتهای آنها، به مرور این شخصیت در ذهن مصرفکننده شکل خواهد گرفت. در مورد اجزای شخصیت برند تحقیقات زیادی توسط دانشمندان مختلف، انجام گرفته است. مبنای این تحقیقات را مطالعات روانشناسی در مورد شخصیت انسان تشکیل میدهد. یکی از معروفترین و پرکاربردترین این تحقیقات، متعلق به جنیفر آکر است. او پنج ویژگی کلی را شامل، صمیمیت، هیجان، شایستگی، دلفریبی و خشونت، معرفی کرده است. هریک از این ابعاد، دارای زیرمجموعههایی است. مطالعات صورت گرفته در مورد برندها نیز بیانگر این است که برندها دارای شخصیت هستند. برای مثال، پپسی به عنوان یک برند هیجانانگیز، BMW یک برند کامل و دلفریب و کوکا، یک برند صمیمی شناخته میشوند.
اساسنامه برند یا پلتفرم برند
توسعه برند یک فرآیند است؛ از یک جنبه توسط چشم انداز و هدف سازمان پیش برده می شود و بر اساس تعریفی روشن از ارزش ها و اصول اساسی ساخته می شود. این فرآیند نیاز به ارزیابی بازار فعلی و چشم انداز رقابتی، تعریف جایگاه دلخواه برند در بازار خودش و ایجاد اساس و پایه برند دارد تا راهنمایی برای تجسم شخصیت برند باشد.
اساسنامه یا پلتفرم برند brand platform یک سند زنده است که پایه ای برای هویت سازمان ایجاد کرده و پیام رسانی و ارائه بصری را انجام می دهد. علاوه بر این، به عنوان چارچوبی برای ارتباطات داخلی و خارجی سازمان و نیز به عنوان راهنمایی برای چگونگی اجرای عملیات داخلی، عمل می کند.
برای به دست آوردن پلتفرم برند باید اطلاعات داخلی و خارجی موجود را جمع آوری کنیم تا فاصله موجود بین ادراک فعلی مخاطبان از برند و ادراک مورد نظر شرکت از برند را شناسایی کنیم. فرصت های رشد و توسعه برند را بررسی کنیم و استراتژی هایی که مشکل را حل می کنند، در نظر بگیریم. سپس تمام اطلاعات به دست آمده را در چارچوبی که شامل اسناد موارد اساسی برند می شود، خلاصه کنید که شامل ویژگی های برند، مخاطبان هدف، مزیت رقابتی و جایگاه برند می شود.
یادآوری برند Brand Recall
وقتی به یک نیاز خاص یا یک محصول خاص فکر میکنید، کدام برند به ذهن شما میآید؟ به برندی که به صورت بلامنازع رتبه نخست را در فهرست یادآوری مشتریان از آن خود کند، Top of The Mind Brand یا برترین برند در ذهن مشتری گفته میشود. شاید بتوان گفت که در میان خودکارهای روزمره مورد استفاده در خانه و محل کار در ایران، «بیک» عنوان برترین برند در ذهن مشتری را از آن خود کند. یادآوری برند به دو دسته تقسیم می گردد؛ یادآوری عمدی و یادآوری غیر عمد.
ارزش پیشنهادی برند Brand Value Proposition
درباره وعده های یک برند صحبت میکند در واقع ارزشی هستش که یک برند به ما وعده میدهد. به عبارتی هر مشتری همیشه با پذیرفتن ریسکی از شما خرید میکند و یک ترازو در ذهن وی شکل میگیرد. هرگاه این کفه ترازو دارای تعادل باشد یا این که به نفع مشتری سنگینتر باشد، ریسک خرید برای مشتری پایین آمده و به شما پول پرداخت خواهد کرد. در غیر این صورت خریدی انجام نخواهد شد.
ارزش پیشنهادی برای برند، دیجی کالا با شعار: تعویض کالا تا ۷ روز توانست اعتماد بسیار زیادی را در این بازار بی اعتمادی ایران کسب کند.
هواداری برند
هر برندی طرفدارانی می خواهد. افرادی که فعالانه به ترویج برند شما می پردازند، 50٪ موثرتر از مشتریانی هستند که به طور متوسط در تضمین فروش های جدید به شما کمک می کنند. واکنش مشتری است در قبال نام و نشان تجاری که آن را به شکلی در رفتار مشتری تجربه می کنیم. یکی از سرمایه های هر شرکت یا کسب وکاری، مشتریان وفادار به آن شرکت نسبت به خدمات و محصولات آن است.
عصاره برند یا Brand Essence
یکی از واژههای فراگیر در حوزه برند و برندسازی است. بر اساس توضیحات تیلده هدینگ و شارلوت نودیتزن در کتاب Brand Management، مفهوم هویت برند و عصاره برند تقریباً مورد اتفاق نظر تمام دانشگاهیان و محققانی است که در حوزه برند و برندسازی مطلب نوشته اند.
برای لغت عصاره برند از DNA و هسته Kernel هم استفاده شده است. عصاره برند یک «ایده» یا یک «جمله» است که قلب و روح برند را بیان میکند. برای اینکه برند زنده بماند و شیرهی جان آن از دست نرود، اگر همه چیز هم تغییر میکند، عصاره برند نباید تغییر کند. هیچ حرکتی در بازاریابی و تبلیغات، نباید این عصاره را تغییر داده یا تضعیف کند.
لغت عصاره برند توسط دیوید آکر به کار برده شده است. کوین کلر در کتاب مدیریت استراتژیک برند خود، برای عصاره برند از لغت «مانترا» یا «ورد برند» استفاده میکند. کاپفرر در کتاب خود، واژهی Kernel یا هسته را ترجیح میدهد. اما به هر حال مفهوم یکی است. اگر همه چیز هم در مورد یک برند تغییر کند، چیزی باید باشد که ثابت بماند!
معرفی انواع برند
1 – برند محصول (product brand )روزانه میلیون ها نفر در سطح جهان کالاهای مصرفی خریداری می کنند. این کالاها جز لاینفک زندگی روزانه ی ما هستند و در هر لحظه با آنها در ارتباط هستیم . برند محصول چیزی است که ما به وضوح در تمامی کالاهای مصرفی روزانه میبینیم و برای مشتریان به محض دیدن آن یک سری احساسات و خاطرات خوب تداعی می شود که همین ترغیب کننده ی خرید مجدد برند است . برند محصول رایج ترین و ساده ترین نوع برند در بازار امروز است که کوکاکولا یکی از رایج ترین آنهاست .
2- برند خدمات ( service brand )
این نوع برند تا حدودی شبیه برند محصول است اما با این تفاوت که مانند محصولات قابل لمس نیست . ارزش آن بیشتر قابل ادراک است که همین امر توسعه و گسترش برند خدمات را کمی دشوارتر کرده است . اینکه اینگونه برندها به صورت حسی گسترش پیدا کنند و مانند برند محصول قابل لمس و ارتباط باشند دشوار است اما بازاریابان برای این نوع برند ها استراتژی هایی در نظر میگیرند که انتظارات مشتریان برآورده شده و حتی گاها مبالغی هم به صورت سالیانه و ماهانه برای استفاده از خدمات برند مورد نظرشان پرداخت می کنند . برند خدمات در ارتباط مستقیم با سبک زندگی افراد است و بیشتر در فضای وب دیده می شود .
3- برند شخصی (personal brand )
از این نوع برند به عنوان برند فردی هم یاد می شود . نوعی از برندسازی است که مختص افراد می باشد . در حقیقت نام و شخصیت شخص به عنوان خود برند مطرح می شود . شخص با معرفی محاسن ، توانایی ها ، استعدادها ، قابلیت ها و ظرفیت های خود از طریق رسانه های مختلف از جمله دنیای مجازی برای خود بازاریابی کرده و موقعیت های شغلی جدید ایجاد می کند و در یک کلام دیده می شود . بازاریابی فقط مختص کالاها و خدمات نیست و هر شخصی می تواند به صورت منحصر به فرد خود را بازاریابی کند . هنرپیشه ها ، خواننده ها و ورزشکاران مثال بارز این نوع برند هستند .
4 - برند خصوصی ( private brand )
از این نوع برند با نام اتیکت یا برچسب خصوصی هم یاد می شود . اینگونه برندها بیشتر مبتنی بر ارزش هستند . تمرکز محصولات این برند ها بر سر قیمت است . یکی از مزایای اصلی این نوع برند پتانسیل بالای آن برای مقرون به صرفه بودن در بازار است که می تواند باعث ارزشمند تر شدن و جذاب تر شدن برند گردد . حس وفاداری مشتری در اینگونه برند ها سریع تر برانگیخته می شود .
5 - برند عمومی ( public brand )
از آن با نام برندسازی دولتی هم یاد می شود . در حقیقت تمامی برند های مربوط به خدمات عمومی ارائه شده توسط دولت را در بر می گیرد البته لازم به ذکر است که این گونه نهاد ها قبل از اینکه به برند احتیاج داشته باشند به توسعه ی نمادی اطمینان بخش نیاز دارند تا از برندهای بخش خصوصی قابل تمایز باشند. مثال بارز آن برند گوگل است که با اینکه به بخش خصوصی وابسته است ولی تمامی زندگی ما را تحت شعاع قرار داده است .
6 – برند شرکتی ( corporate brand )
جزء معتبرترین انواع برند است که از آن به عنوان برند سازمانی هم یاد می شود . یکی از بهترین تعاریفی که می توان برای آن ارائه داد نظریه ی دیوید آکر است که می گوید : برند شرکتی آرمانی را تعریف می کند که متولی پیشنهاد یا خدمتی است که مشتریان آن را خواهند خرید و از آن استفاده خواهند کرد . برند شرکتی یک نوع حس اطمینان و اعتماد قوی برای مشتریان خود به وجود می آورد که حس وفاداری مشتری را به برند دو چندان می کند و همین امر ارزش برند را بالا برده و زمینه ی خرید های مجدد را ایجاد می کند .
7 – برند عوامل سازنده ( ingredient brand )
این برند در واقع به صورت مستقل کاربردی ندارد بلکه در رابطه با اجزای دیگر معنی پیدا می کند و خود را نشان می دهد . در حقیقت از این نوع برند ها برای ساخت محصولات دیگر استفاده می کنند و به آن محصولات ارزش می بخشند . مشتریان معمولا این نوع برند ها را به تنهایی نمی خرند بلکه محصولاتی میخرند که از این برندها داخلشان استفاده شده باشد . مثال بارز آن برند اینتل در لب تاپ هاست .
8 - برند جامع ( generic brand )
اگر بخواهم به صورت کوتاه و خلاصه این نوع برند را برایتان تعریف کنم زمانی که تمایز و رقابتی وجود نداشته باشد برخی برندها که پیشرو و خالق اولین ها هستند به مرور زمان وارد زبان عامیانه ی افراد جامعه می گردند و نام برند به جای نام محصول می نشیند . مثال بارز آن برند کلنکس است که هنوز هم بسیاری از افراد به جای واژه ی دستمال کاغذی از آن استفاده می کنند . نکته ی مهم این است که این نوع برند بیشتر برای محصولات مصرفی و بهداشتی خانگی کاربرد دارد . البته لازم به ذکر است که نام های تجاری وجود دارند که فاقد برند و لوگوی خاصی هستند ولی توضیحات کارکردی دارند که ارزش برندی برای آنها متصور نیست . این برند ها هم در دسته ی برند جامع قرار می گیرند .
9 - برندهای پاک و بی عیب ( clean slate brand )
این برند به نام های تجاری غیر استاندارد هم مشهور است . اینگونه برندها تابع هیچ کدام از اصول و قوانین برندینگ و استراتژی های مربوط به برند سازی نیستند و از هیچ کدام پیروی نمی کنند بلکه صرفا پاسخگوی نیازهای دوره ای و موقت مشتریان بوده و خواسته ها و تمایلات آنها را به صورت گذرا پاسخ می دهد .
10 – برند جهانی ( global brand )
برند جهانی یا نام های تجاری بزرگ . از انواع برندها هستند که به راحتی قابل شناسایی و استفاده هستند و در تمامی سطح دنیا شناخته شده و پراکنده اند . نکته ی اصلی این نوع برند این است که به نام های داخلی خود وجهه های برون مرزی و جهانی می بخشند و بازاریابی آنها به گونه ای است که بر پایه ی آشنایی ، ثبات و دسترسی آسان و ارزان پایه ریزی شده است . اینگونه برندها هنگام ورود به کشورها و قومیت های مختلف ، سلایق و انتظارات عموم آن جامعه را در نظر می گیرند و برای ورود به بازار آنها خود را به نحو هوشمندانه با آنها تطابق می دهند .
11 - برند مکان ( place brand )
از این برند با عنوان برند شهر و برند مقصد هم یاد می شود . نوعی نام تجاری است که بیشتر برای مناطق خاص و به خصوص کاربرد دارد و بومیان منطقه آن را خلق می کنند تا از این طریق جاذبه های توریستی و گردشگری شهر و کشور خود را به دیگران معرفی کنند و فرصت های سرمایه گذاری و کسب و کار منطقه ی خود را بیان می دارند . یکی از فاکتورهای موفقیت اینگونه برند ها این موضوع است که متولیان و بومیان منطقه در قبال کسانی که به عنوان گردشگر و مهمان به آن منطقه سفر کرده اند حس مسولیت قوی دارند و همین باعث تعامل و جاذبه ی بیشتر برای گردشگران و منطقه ی مذکور می شود .
12 – برند سرمایه گذار ( investor brand )
این نوع برند برای برندهای بازار سهام و بورس و کلیه ی شرکت های فعال در حوزه ی سرمایه گذاری و مالی مورد استفاده قرار می گیرد . این نوع شرکت ها در وهله ی اول باید قیمت سهام خود را منعطف کرده و مطالعه و درک آگاهانه ای از ارزش سهام خود در میان مشتریان داشته باشند . از آنجا که این برندها مختص نهادهای سرمایه گذاری و بورس هستند برای برندینگ شدن آنها باید استراتژی های متفاوت و منحصر به فردی در نظر گرفت .
13 – برند سلبریتی ها یا اشخاص مشهور ( celebrity brand )
این برند مختص افراد مشهور دنیاست و ترکیبی از توانایی ها و محتواهای ارسالی آنها در شبکه های اجتماعی می باشد . این قضیه بیشتر ازین بابت حایز اهمیت است که سلبریتی ها از این طریق رو به فراموشی نروند . در حقیقت اگر سلبریتی ها برنامه ای برای برندینگ خود و به دنبال آن بازاریابی شان نداشته باشند وجه تمایزی هم با دیگر افراد نخواهند داشت . آنها هر لحظه باید از طرق مختلف در رسانه های جهانی دیده شوند . مانند : جوایز ، گواهی نامه ها ، نقش سفیر برند و موضوعات مختلف بودن ، برندهای وابسته به مکان و موضوعات بین المللی و انواع فستیوال ها .
14 – برند ملی ( nation brand )
این نوع برند مختص به مکان و نواحی های مخصوص دنیاست که بر اساس یک سری ویژ گی ها و به خصوص آداب و رسوم مردم آن منطقه شکل گرفته است . بیشتر برای ایجاد شهرت در زمینه های خاص برای کشورهای مختلف است . مانند نظم برای آلمانی ها .
15 - برند چالشگر ( challenger brand )
این برند ها معمولا در بازارهای مخصوص و منحصر به فردی فعالیت خود را آغاز می کنند و معمولا در بدو فعالیت برندهای معتبر را به چالش می کشند . معمولا استراتژی هایی برای این نوع برند در نظر گرفته می شود که در جایگاهی قرار بگیرد که بتواند چالش های متنوع را در زمینه های مختلف ایجاد کند تا بتواند با برندهای بزرگ که سلطه گر بازار هستند به رقابت بپردازد .
16 – برندهای غیرانتفاعی ( NGO )
برندهای غیرانتفاعی بیشتر به سمت ماموریتهای اجتماعی رو می آورند و جنبه ی مالی آنها مد نظر نیست . بیشتر به نهادهای عام المنفعه و خدمات اجتماعی تعلق دارد و برای مخاطبان ارزشی ورای ارزش های مالی در بر دارد.
17 – برند اخلاقی ( ethical brand )
برندهای اخلاقی به دو روش مورد استفاده قرار می گیرند . اول اینکه توضیحی از چگونگی کارکرد محصولات ،توصیف تکنیک ها و فناوری به کار رفته در محصول ، تعهدات مربوط به حوزه ی امنیت کار و مسائل مربوط به محیط زیست ارائه می دهند و دوم آنکه محدوده ی حداقلی که در رابطه با کیفیت ، مشتریان به دنبال آن هستند تعیین می کنند و با توجه به همین دورنما استراتژی های برندینگ خود را ترسیم می کنند و قابل اجرا می نمایند .
18 – برند عملگرا ( activist brab )
از آن با نام برند هدف گرا هم یاد می شود . این دسته از برند ها به صورت دقیق تمایزات خود را با سایر برند ها در ذهن مشتریان مشخص می کنند .
19 – برند دینی یا آیینی ( cult brand )
این نام تجاری جامعه ای از حامیان متعصب و سرسخت خود را دارد و اغلب در جنگ با رقیبان هستند تا رتبه و جایگاه بهتری را کسب کنند . اما جنگ نرم . این برند ها به داشته های خود اکتفا می کنند و صادقانه و درست پیش می روند . این برندها بیشتر ترجیح می دهند هوادار و دنبال کننده داشته باشند تا مشتری و همین امر باعث شده که مردم بیشتر به سوی آنها کشیده می شوند تا رقبا .
20 – برند کارفرما ( employer brand )
این برندها توانایی بالایی برای جذب کارمندان با قابلیت و استعداد بالا در محدوده بازار جهانی دارند و با ارزش پیشنهادی کارکنان رابطه ی تنگاتنگ دارد . این برند ها برای فرایند استخدام ارزش و اهمیت بالایی قائل هستند . این امر به این موضوع باز می گردد که کارکنان منابع انسانی وسواس فکری بیشتری نسبت به کارکنان حوزه ی برندینگ و مارکتینگ به خرج می دهند و توجه بیشتری به نیازهای افراد و مشکلات پیش رو دارند ولی در حال حاضر کارهای بسیاری باید انجام بشود تا پتانسیل اصلی این نوع برند به درستی ادراک شود .
21 - برند لوکس ( luxury brand )
نوعی از نام های تجاری هستند که پرستیژ اجتماعی بالایی دارند و نوعی از سبک زندگی را به مصرف کنندگان ارائه می دهند . مصرف کنندگان این نوع برندها برای قیمت محصولات اهمیتی قائل نیستند و به دلیل صرف اطمینان و اعتماد و ویژگی های انحصاری برند آن را خریداری می کنند .وجه تمایز اصلی این برند ها هم به قیمت های نجومی محصولات باز میگردد .مصرف کنندگان این برندها طیف محدودی از افراد جامعه را شامل می شوند و به دلیل اینکه به صورت مستقیم با تمایلات و نیازها و تفکرات این دسته از مصرف کنندگان خاص در ارتباط تنگاتنگ هستند در عملکرد خود باید بسیار دقت کنند .
چرا در برندینگ سرمایه گذاری کنیم؟
یکی از فاکتورهای بسیار مهم و اساسی در ارتقاء یک سیستم، کسب اعتبار از طریق تبلیغات می باشد. برندینگ فرآیندی است که در آن با استفاده از تفکر خلاقانه در ارائه یک محصول، مخاطب از هدف ایجاد برند مطلع می شود.تردیدی که بعضی از کمپانی ها برای سرمایه گذاری دربرندینگ دارند در موضوع ادارک خلاصه می شود. ایجاد تناسب دقیق بین برندینگ موفق و بازگشت سرمایه اتفاقی مشکل است و در واقعیت امکان قیمت گذاری روی ارزش یک برند در حال پیشرفت، وجود ندارد.
با این وجود آیا سرمایه گذاری در برندینگ عاقلانه است؟ در پاسخ باید گفت کلمه مهم در این قسمت سرمایه گذاری است. بسیاری از کمپانی ها، برندینگ را به عنوان یک بودجه برای بخش بازاریابی خود در نظر می گیرند، در حالی که اگر به درستی بررسی کنید متوجه می شوید، یک برندینگ دقیق و کامل چگونه بر رفتار خریدران تاثیر می گذارد. بنابراین یک استراتژی بلند مدت در زمان فعالیت کمپانی است که می تواند سرمایه قابل توجهی را بازگرداند. در زیر به برخی از موارد بازگشت سرمایه در زمینه برندینگ خواهیم پرداخت.
لیست طبقات برند
برای مشخص نمودن حوزه فعالیت و سهولت در اخذ علائم تجاری، طبقات ثبت برند به صورت بین المللی مشخص شده اند و متقاضی می تواند طبقه کالای خود را از بین موارد زیر انتخاب کند.طبقه بندی صنایع و محصولات شیمیایی
طبقه 1: مواد شیمیائی مورد استفاده در صنعت، علوم، عکاسی، کشاورزی، باغبانی و جنگلبانی، رزین های مصنوعی پردازش نشده، پلاستیک های پردازش نشده، کودهای گیاهی، ترکیبات اطفاء حریق، مواد آبکاری و لحیم کاری، مواد شیمیائی برای نگهداری مواد غذائی، مواد دباغی، چسب های صنعتی
طبقه 2: رنگ ها، روغن جلا ها، لاک ها و الکل ها، محافظت کننده ها در مقابل زنگ زدگی و جلوگیری کننده ها از فاسد شدن چوب، مواد شیمیائی تثبیت کننده رنگ، رزین ها یا صمغ های طبیعی خام، فلزات به صورت پودر یا ورق برای نقاشان، دکوراتورها، چاپگرها و هنرمندان
طبقه 3: ترکیبات سفید کننده و سایر مواد برای استفاده در لباسشویی، ترکیبات تمیزکاری، براق کردن، رنگ زدائی، لکه گیری و صیقل دادن، صابون ها، عطریات، روغن های اسانس دار، مواد آرایشی و لوسیون های مو، دندان شویه ها و خمیر دندان ها
طبقه 4: روغن های صنعتی و نفتی و گریس ها، روان کننده ها، گردگیرها، مرطوب کننده ها، سوخت های موتوری، مواد روشنائی و فتیله ها
طبقه 5: مواد داروئی و دامپزشکی، ترکیبات بهداشتی با اهداف پزشکی و دامپزشکی، مواد رژیمی و تغذیه ای، غذای کودکان، مکمل های رژیمی و تغذیه ای برای انسان ها و حیوانات، انواع گچ پزشکی، لوازم پانسمان، مواد مخصوص پرکردن دندان، موم دندان سازی، ضدعفونی کننده ها، ترکیبات نابود سازی حشرات موذی، قارچ کش ها، علف کش ها
طبقه بندی فلزات و محصولات آن ها
طبقه 6: فلزات معمولی و آلیاژها، مواد ساختمانی فلزی، ساختمان های فلزی با قابلیت حمل و نقل، مواد فلزی خطوط راه آهن، کابل ها و سیم های غیر الکتریکی، انواع سیم ها از فلزات معمولی، آهن آلات، اقلام کوچک سخت افزار فلزی، انواع لوله و تیوب فلزی یا مجراهای فلزی، گاو صندوق ها، محصولات فلزی معمولی، سنگ های معدنی فلزات
طبقه 7: ابزار و ماشین آلات، انواع موتورها به غیر از موتورهایی که برای خودروها و وسایل نقلیه زمینی استغاده می شود، اتصالات ماشین آلات و قطعات انتقال نیرو غیر از موارد مربوطه به خودروهای زمینی، ابزار کشاورزی غیر از ابزارهای دستی و ماشین های جوجه کشی
طبقه 8: ابزار آلات و وسایل دستی، کارد و قاشق و چنگال، اسلحه کمری، تیغ ها
طبقه بندی لوازم و تجهیزات علمی و صنعتی
طبقه 9: تجهیزات علمی، مسافت یابی، الکتریکی، عکاسی، سینمائی، بصری، وزن گیری، اندازه گیری، علامت دادن، کنترل و نظارت، ابزارهای کمک آموزشی، ابزارهای ضبط صوت، انتقال و تکثیر، حافظه های مغناطیسی، دیسک های ضبط، ماشین های فروش خودکار
طبقه 10: دستگاه ها و وسایل جراحی، پزشکی، دندان سازی و دامپزشکی، دست و پای مصنوعی، چشم و دندان مصنوعی، اقلام ارتوپدی، مواد مخصوص بخیه زنی
طبقه 11: دستگاه های مخصوص روشنائی، گرمایشی، مولد بخار، آشپزی، تبرید یا سردکننده، خشک کن، تهویه، تأمین و ذخیره آب
طبقه 12: وسایل نقلیه، دستگاه های حمل و نقل زمینی، هوائی یا آبی
طبقه 13: سلاح های گرم، مهمات و پرتابه ها شامل موشک، راکت، خمپاره و …، مواد منفجره و وسایل آتش بازی
طبقه 14: فلزات گرانبها و آلیاژ آن ها، کالاهای ساخته شده یا روکش شده از این فلزات که در طبقات دیگر ذکر نشده اند، جواهرات، سنگ های قیمتی، وسایل ساعت سازی و زمان سنجی
طبقه 15: وسایل و تجهیزات موسیقی
طبقه بندی کالاهای ساخته شده از مواد مختلف
طبقه 16: کاغذ، مقوا و کالاهای ساخته شده از آنها که در طبقه های دیگر ذکر نشده اند، کار چاپ شده، لوازم صحافی، عکس، لوازم التحریر، چسب ها برای مصارف تحریری یا خانگی، لوازم نقاشی، قلم موهای نقاشی، ماشین های تحریر، ملزومات دفتری به استثناء مبلمان، لوازم آموزشی و تدریسی به استثناء دستگاه ها، لوازم پلاستیکی برای بسته بندی که در سایر طبقات ذکر نشده باشند، حروف چاپ، کلیشه های چاپ
طبقه 17: لاستیک، گوتا پرچا، صمغ، پنبه نسوز، میکا و کالاهای ساخته شده از این مواد که در طبقات دیگر ذکر نشده اند، پلاستیک ها به شکل پرس شده و از قالب عبور داده شده برای استفاده در ساخت سایر کالاها، مواد بسته بندی، درپوش گذاری، انسداد و عایق بندی، لوله های قابل انعطاف غیر فلزی.
طبقه 18: چرم و چرم مصنوعی و کالاهای ساخته شده از این مواد که در طبقات ذکر نشده اند، پوست حیوانات، چمدان ها و کیف و کیسه های مسافرتی، چترها، چترهای آفتابگیر و عصاهای مخصوص راه رفتن، شلاق ها، زین، یراق، زین برگ و سراجی.
طبقه 19: مصالح ساختمانی غیر فلزی، لوله های غیر فلزی سخت و غیرقابل انعطاف برای استفاده در ساختمان، آسفالت، انواع قیر، ساختمان های قابل انتقال غیر فلزی، بناهای یادبود غیر فلزی.
طبقه 20: مبلمان، آینه ها و قاب های عکس، کالاهای ساخته شده از چوب که در طبقات دیگر ذکر نشده اند، چوب پنبه، نی، بامبو، حصیر، شاخ، استخوان، عاج، استخوان آرواره نهنگ، صدف، کهربا، پوسته داخلی مروارید ساز، صدف مروارید، پیپ ها و چپقهای کف دریائی و جایگزین های این مواد یا ساخته شده از پلاستیک.
طبقه 21: ظروف خانگی یا وسایل آشپزخانه، شانه و اسفنج ها، برس ها به غیر از قلم موها، مواد مخصوص ساخت برس، وسایل برای نظافت و تمیزکاری، سیم ظرفشویی، شیشه هایی که بر روی آنها کار نشده یا نیمه ساخته اند به استثناء شیشه های مورد استفاده در ساختمان، شیشه آلات، اشیاء ساخته شده از چینی و سفال که در طبقات دیگر ذکر نشده اند.
طبقه بندی محصولات نساجی
طبقه 22: طناب ها، ریسمان، تورها، چادرها، سایبان ها، برزنت ها یا تارپولین، بادبان ها، ساک ها و گونیها و کیسهها که در طبقات دیگر ذکر نشده اند، مواد لائی و آکندنی به استثناء لاستیکی یا پلاستیکی، مواد فیبری خام برای نساجی
طبقه 23: انواع نخ و رشته برای مصرف نساجی
طبقه 24: مصنوعات نساجی و پارچه ای که در طبقات دیگر ذکر نشده اند، روتختی ها، رومیزی ها
طبقه 25: پوشاک، پاپوش کفش، پوشش سر
طبقه 26: انواع پارچه توری و گلدوزی، روبان ها و قیطان ها، دکمه ها، قلاب ها، قزن قفلی ها، سوزن ها و سوزن ته گردها و سوزن خیاطی،گل های مصنوعی
طبقه 27: فرش ها، قالیچه ها، پادری ها و مواد مخصوص پادری ها، حصیرها، لینولئوم و مواد دیگر برای پوشش کف های موجود، قالیچه ها و شیشه های تابلوئی غیر پارچه ای
طبقه بندی لوازم ورزشی و وسایل بازی
طبقه 28: انواع بازی ها و اسباب بازی ها، وسایل ورزشی و ژیمناستیک که در سایر طبقات نام برده نشده اند، تزئینات درخت های کریسمسطبقه بندی مواد غذایی و محصولات کشاورزی
طبقه 29: گوشت، گوشت ماهی، گوشت ماکیان و شکار، عصاره های گوشت، میوه ها و سبزیجات پخته شده، خنک شده، منجمد شده و به صورت کنسرو، انواع ژله، مرباجات و کمپوت ها، تخم مرغ، شیر و محصولات لبنی، روغن های خوراکی و چربی های خوراکی
طبقه 30: قهوه، چای، کاکائو، قهوه مصنوعی، برنج، پیوکا و ساکوز که شامل نشاسته، نیوک و نشاسته ساگو است، آرد و فرآورده های ساخته شده از غلات، نان، نان شیرینی، شیرینی ها، یخ های خوراکی، عسل، ملاس، شکر، مخمر، پودر شیرینی پزی، نمک، خردل، ادویه، سرکه، انواع سس چاشنی ها، یخ و بستنی
طبقه 31: غلات، محصولات کشاورزی، باغداری و جنگلی که در طبقات دیگر نام بره نشده اند، حیوانات زنده، میوه و سبزیجات تازه، بذرها، گیاهان طبیعی و گل ها، مواد غذائی مختص حیوانات، مالت یا جوانه جو
طبقه 32: ماءالشعیرها، آب های معدنی و گازدار و سایر نوشابه های غیرالکلی، آب میوه ها و نوشابه های میوه ای، شربت ها و سایر فرآورده های ساخت نوشابه
طبقه 33: محصولات این طبقه جهانی بوده و در ایران قابل ثبت نیستند
طبقه 34: توتون، اقلام دخانی، کبریت ها
طبقه بندی خدمات
طبقه 35: تبلیغات، مدیریت کسب و کار، مدیریت بازرگانی و تجاری، عملیات دفتری واداری
طبقه 36: بیمه، امورمالی، امور پولی، امور مربوط به املاک و مستقلات
طبقه 37: ساختمان سازی، تعمیرات، خدمات نصابی
طبقه 38: مخابرات از راه دور
طبقه 39: حمل و نقل، بسته بندی و انبار سازی کالاها، ترتیبات مسافرت
طبقه 40: عمل آوری مواد
طبقه 41: آموزش و پرورش، ارائه آموزش و کارآموزی، تفریح و سرگرمی، ورزش و فعالیت های فرهنگی
طبقه 42: خدمات علمی و فن آوری و پژوهشی و طراحی مربوطه، خدمات مربوط به تجزیه و تحلیل صنعتی و پژوهشی، طراحی و توسعه نرم افزار و سخت افزار رایانه
طبقه 43: خدمات مربوط به عرضه اغذیه و نوشیدنی، مسکن و محل اقامت موقت
طبقه 44: خدمات پزشکی، خدمات دامپزشکی، مراقبت بهداشتی و زیبائی برای انسان ها و حیوانات، خدمات کشاورزی، باغبانی و جنگلداری
طبقه 45: خدمات حقوقی، خدمات امنیتی برای حفاظت از اموال و اشخاص، خدمات شخصی و اجتماعی ارائه شده به وسیله دیگران برای رفع احتیاجات افراد
نقش برند در توسعه کسب وکار
نقش برندهای از دیدگاه تولید کنندهمهم ترین نقش های برند از دیدگاه تولید کنندهعبارتند از:
-ابزار شناسایی و معرفی آن با هدف ساده سازی فرآیندهای داد و ستد
-ابزار حفظ حقوق مالکیت معنوی و ویژگی های منحصر به فرد آن
-نشانگر سطح کیفیت برای مشتری های راضی
-بزار نزدیکی میان محصول و تداعی های مثبت و منحصر به فرد در ذهن مصرف کننده
-منشا مزیت رقابتی
-منشا دستیابی به مزیت های مالی و سود آوری
نقش برندها از دیدگاه مصرف کنندگان
مهمترین نقش هایی که برندها در این حوزه ایفا میکنند، عبارتند از:
شناسایی منشا و سازنده یک محصول
-قراردادن مسئولیت ها بر دوش شرکت سازنده
-کاهش ریسک ها و مخاطرات
-کاهش هزینه های جتسجو
-تعهد و ایجاد نزدیکی با سازنده محصول
-قلمداد شدن به عنوان ابزاری نمادین
-نشانگر کیفیت
نقش برندها ازدیدگاه کسب وکارها
نقش برند در این زمینه معرفی و متمایز ساختنمحصول و تسهیل فرآیندهای داد و ستد برای مشتری هاست. علاوه بر آن برند به شرکت کمکمیکند تا بتواند به صورت حقوقی از داشته ها و ویژگی های منحصر به فرد محصول درعرصه ی رقابت محافظت کند. بنگاه ها از طریق برندها قادرند دارایی های فکری خود رابهتر حفظ کنند و از نظر حقوقی از آزادی عمل بیشتری برخوردار شوند.
چالش ها و فرصت های مدیریت برند
برندها همچون گذشته برای مصرف کنندگان مهم هستنداما در حقیقت مدیریت برند نسبت به گذشته دشوارتر شده است.
وجود مشتری های هوشمند و آگاه
امروزه، مشتری ها و کسب و کارها، آگاهی و دانشبیشتری از عملکرد فعالیت های بازاریابی دارند و گرایش و تقاضای آن ها نسبت به اینفعالیت ها نیز افزایش یافته است. بهره گیری از رسانه های پیشرفته در سطح بازارهابه ارتقای سطح توجه و آگاهی مردم به فعالیت ها و تلاش های بازاریابی شرکت ها منجرشده است.
به این ترتیب، اطلاع رسانی و پشتیبانی سازمان ازمشتری هایش به شکل ظاهری در سایت ها و با گرازش های ماهانه یا هفتگی از شکایات ونیازهای مشتری ها نمود می یابد. در دنیای بازاریابی تا حدودی پست مدرن و تکه تکهشده امروز، بسیاری بر این باورند که متقاعد کردن مشتری ها به خرید و استفاده از یکمحصول با استفاده از ابزارهای ارتباطی سنتی بسیار دشوارتر از گذشته است.