مهارت های مدیریتی که هر مدیری باید داشته باشد
- تاریخ :
- دسته بندی : فروش برند مقالات / فروش برند آماده مقاله
- بـازدید : 193
- نظـرات : 0
- نـویسنده : javad
مهارت های مدیریتی
اگر بخواهیم واقعبینانه نگاه کنیم؛ بیشتر سازمانها، استارتاپها، مجموعههای مختلف و حتی یک بخش کوچک که در کشور فعالیت میکند، با همان نگاه مدیریت سنتی اداره میشود. بیشتر مدیران دم از کار تیمی، تقسیم قدرت و روشهای نوآورانه برای موفقیت میزنند؛ اما همان ساختار و نگاه سنتیشان همچنان پابرجاست. شاید در چنین فضایی صبحت از هرم مهارت های مدیریتی برای این افراد کمی سخت باشد، اما متاسفانه یا خوشبختانه باید بگوییم که در دنیای امروزی مدیریت سنتی در محیطهای کاری محکوم به شکست است.اگر شما به عنوان یک مدیر نمیخواهید به این سرنوشت دچار شوید، بهتر است رویکرد متفاوتی را در پیش بگیرید. این روزها در همهی جای دنیا، مدیریت مدرن جای مدیریت سنتی را گرفته است و تغییر بزرگی در حال رخ دادن است. یکی از مهمترین مفاهیمی که در مدیریت مدرن مطرح است و در آینده کسب و کار و سازمان شما میتواند تاثیرگذار باشد؛ هرم مهارت های مدیریتی است.
چه نیازی به هرم مهارت های مدیریتی داریم؟
مدیریت کار سادهای نیست و هر فردی میداند که قرار است همراه با این عنوان یک سری مسئولیتهایی بزرگ نیز به اون سپرده شود که گاها میتوانند طاقتفرسا نیز باشند. به عنوان یک مدیر همیشه از شما انتظار میرود که درک و دانشی عمیقی نسبت به مسائل داشته باشید. یا هر لحظه ممکن است چندین کار اورژانسی به شما سپرده شود. همینطور شما باید دائما از اوضاع شرکت یا تیمتان مطلع باشید! احتمالا با این شرایط تلاش برای کسب مهارتهای جدید به آخرین اولویتتان تبدیل خواهد شد؛ این در حالی است که کسب مهارتهای جدید بخش مهمی از پازل موفقیت شما را تشکیل میدهد.بنظرتان با این اوضاع چگونه میتوانید بین اولویتهای خود تعادل ایجاد کنید؛ پیشرفت شغلی خود را فراهم نمایید؛ تیمی قدرتمند بسازید و پروژههای خود را به بهترین شکل ممکن و به موقع تحویل دهید؟ اینجاست که نقش هرم مهارت های مدیریتی پررنگ میشود.
تا به حال در مورد توانمندیهای اعضای تیم و نقش آن در توسعهی کسب و کارها بسیار صحبت شده اما کمتر در مورد مهارتها و رفتارهایی که هر مدیری باید بر روی آنها تسلط کامل داشته باشد، پرداخته شده است. هرم مهارت های مدیریتی دقیقا بر روی این موضوع تمرکز میکند.
ما در ادامه بیشتر در مورد هرم مهارت های مدیریتی و سطوح مختلف آن با شما صحبت خواهیم کرد.
هرم مهارت های مدیریتی چیست؟
مدیریت مجموعهای از مهارتهای متنوع و پیچیده است و شما به عنوان یک مدیر برای موفقیت و پیشرفت شغلی خود به آنها نیاز دارید و باید تواناییهای لازم را در آنها کسب کنید. هرم مهارت های مدیریتی نموداری ساده و راحت دارد که سلسله مراتب مهارتهای مورد نیاز برای موفقیت هر مدیر را به تصویر میکشد.نگاهی به هرم مهارت مدیریتی که در زیر آورده شده است، بیندازید. همانطور مشاهده میکنید این مهارتها هم سطح نیستند و سلسله مراتبی دارند. به همین دلیل از شکل هرم برای آن استفاده شده است.
در شکل بالا، مهارتهای مدیریتی به شکل یک هرم نشان داده شده است که پایینترین سطح هرم مربوط به مهارتهای اولیه میباشد و با نزدیک شدن به راس هرم این مهارتها پیشرفتهتر میشوند. شما به عنوان یک مدیر موفق باید از پایینترین سطح شروع کنید و توانایی لازم را برای هر سطح در خود تقویت کنید.
سطوح مختلف هرم مهارتهای مدیریتی
هرم مهارتهای مدیریتی فرآیند یادگیری را به چندین مرحله تقسیم کرده است که در زیر هر سطح را به صورت جداگانه بررسی خواهیم کرد.سطح ۱: برنامهریزی، سازماندهی و هدایت و کنترل
سطح اول از این هرم, مهارتهای اولیه و پایهای را نشان میدهد که هر مدیری باید آنها را داشته باشد. همانگونه که در مقاله وظایف مدیر اشاره کردهایم، این موارد اصول کار مدیریت هستند. برای اینکه بتوانید کار خود را به موقع و با کیفیت و هزینه مناسب به اتمام برسانید، باید این مهارتها را در خودتان تقویت کنید. شما میتوانید به چهار مورد زیر به چشم چک لیستی برای انجام پروژههایتان نگاه کنید.
برنامهریزی: شما باید قادر به زمانبندی پروژه باشید، بتوانید منابع و نیازهای مورد نیاز سازمان یا شرکت را شناسایی کنید، وظایف و فعالیتهای تیمی را تعیین کنید و برای آینده برنامهریزی نمایید.
سازماندهی: شما باید توانایی تعیین مسئولیتهای تیم کاری خود را داشته باشید و در مورد روند همکاری آنها تصمیم بگیرید.
هدایت: راهنمایی و هدایت تیم بر عهده شما خواهد بود و باید از عملکرد تیم مطمئن شوید.
کنترل: نظارت، پیگیری و ارائهی گزارشات در مورد راندمان، هزینهها و کیفیت کار به عنوان یک مدیر بر عهدهی شما خواهد بود.
سطح ۲: توسعه کارمندان
رهبری تیم چیزی فراتر از راهنمایی و کنترل کارها و تسکهای کارمندان میباشد. کار شما به عنوان یک مدیر موفق فراتر از وظایف نظارتی است و نیاز است که نگاه ویژهای داشته باشید. اگر نگاهی به هرم مهارت های مدیریتی بیندازید، سطح دوم را میبینید که با هدف توسعه کارمندان تعبیه شده است. شما در سطح دوم هرم باید بر روی آموزش کارمندان و اعضای تیمتان تمرکز کنید.
مطمئنا اجرای سطح دوم باعث ایجاد انگیزه و پیشرفت در کارکنان شده و روحیهی اعضای تیم را بالاتر خواهد برد. اگر از سطح دوم هرم غافل شوید، باید منتظر اثرات زیانبخش آن نیز باشید. چهار اصلی که در سطح دوم باید به آنها توجه کنید، عبارتند از:
انگیزه: افراد را به تعامل در کارها تشویق کنید تا بهترین عملکرد خود را به نمایش بگذارند. برای کسب مهارت در این حوزه، مقاله انگیزش کارمندان را مطالعه کنید.
آموزش: از اینکه افراد تیم در مسیر درستی قرار دارند و به سمت حرفهای شدن در حرکت هستند، مطمئن شوید. برای کسب اطلاعات تکمیلی در این حوزه، مقاله آموزش کارمندان را مطالعه کنید.
مربیگری: به اعضای تیم کمک کنید تا پتانسیلهای فردی خود را بشناسند.
مشارکت: فضایی بسازید که در آن اعضای تیم همکاری خلاقانهای با هم داشته باشند و بهتر بر روی حل مسائل تمرکز کنند.
سطح ۳: پیشرفت شخصی
در حالی که در سطح ۱ و ۲ از هرم تواناییهای فردی و تیمی تان را تقویت کردید، در سطح ۳ نیاز است که بر روی پیشرفت شخصی تمرکز کنید. در عین کمک به کارکنان و مدیریت آنها باید اشتباهات شخصی را به حداقل برسانید و به پیشرفت هر چه بیشتر خود فکر کنید. پیشرفت شخصی در گرو دو مهارت زیر است:مدیریت زمان: شما باید بدانید که در طول روز زمان خود را چگونه و در کجا باید سرمایهگذاری کنید. در مقاله تکنیک های مدیریت زمان، راهکار عملی استفاده بهینه از زمان را توضیح دادهایم.
مدیریت خود: باید بتوانید بین کار و زندگی شخصی خود تعادل ایجاد کنید و تعامل با دیگران و انگیزهبخشی به خودتان را فراموش نکنید.
سطح ۴: موفقیت
و در نهایت؛ در راس هرم رهبری را داریم که یادگیری این مهارت نسبت به سطوح قبلی دشوارتر است. در حالی که هر رهبری میتواند مدیر باشد، اما هر مدیری رهبر نیست! وظیفهی رهبر این است که مسیر و چشمانداز سازمان را مشخص کرده و استراتژی همسو با ارزشها و مسئولیتهای سازمان تدوین کند.