برند (نام و نشان تجاری) چیست؟
- تاریخ :
- دسته بندی : فروش برند مقالات
- بـازدید : 309
- نظـرات : 0
- نـویسنده : admin2
برند (نام و نشان تجاری) چیست؟
برند Brand یا نام و نشان تجاری عبارت است از نام، عبارت، اصطلاح، علامت، نشانه، نماد، طرح، یا ترکیبی از اینها، که به منظور شناساندن محصولات و خدمات فروشندگان یا گروهی از فروشندگان و متمایز ساختن آنها از محصولات شرکتهای رقیب استفاده میشوند. نام و نشان تجاری به مصرف کننده کمک میکند محصولاتی را که مفید میداند، شناسایی کند و همچنین میتواند اطلاعاتی درباره کیفیت محصول به خریدار بدهد. در بازار، نامها و نشانهای تجاری، از نظر قدرت و ارزش با یکدیگر متفاوت اند. یک نام و نشان تجاری قدرتمند از ارزش زیادی برخوردار است بازاریابی برند وبرند سازی با ایجاد شخصیت برند وهویت برند موجب تمایز در ذهن مشتریان شده و موجب وفادارای برندنزد مشتریان میشود.
براساس دیکشنری آکسفورد، کلمه برند Brand از واژه آلمانی Brandr به معنای نشانه ای است که توسط آهن داغ ایجاد می شود. این واژه نخستین بار در سال ۱۵۵۲ مورد استفاده قرار گرفته است. جالب است بدانید واژه بازاریابی Marketing اولین بار به سال ۱۵۶۱ وارد دیکشنری اکسفورد شد. بنابراین از این منظر موضوع برند یا نام و شنان تجاری از خود بازاریابی قدیمی تر است.
تعریف برند
برند (Brand) یا نام تجاری یک نام ، عبارت، طرح، نماد یا هر ویژگی دیگری است که مشخصکننده خدمات یا محصولی خاص باشد که به وسیله آن از دیگر محصولات و خدمات مشابه متمایز میگردد. نام تجاری یا برند، نام یا نمادی است که با هدف فروش محصولات یا خدمات به کار برده میشود، البته مشخص است که هدف از ایجاد یک نام تجاری یا برند، فراتر از فروش کالاها یا خدمات است. یکنام تجاری یا برند قدرتمند قادر است نقش راهبردی گستردهتری را در یک کسب و کار ایفا کند. نامهای تجاری علاوه بر تسلط به سهم بازارهای هدف، گزینههایی را برای رشد کسب و کار ایجاد می کند و ضمن جذب، حفظ کارکنان ماهر و مستعد ارزش خود را در نزد ذی نفعان بهبود میبخشند.
برند عبارت است از آگاهی و شناخت مشتری از محصول یا خدمات شما، برند شناختی است که مشتری آگاهانه یا ناخودآگاه هنگام خرید از محصول یا خدمات شما دارد.در واقع برند یک فرم مفهوم دارد، جمع کل احساسات و برداشت هایی است که تمام مخاطبان احتمالی(مشتریان بالقوه) و مشتریان کنونی شما در ذهن و قلب خود، درباره شما حس می کنند.
تعریف برند، به عبارتی همان چیزی است که مخاطب یا مشتری با دیدن، شنیدن، حس کردن و یا هرگونه ارتباطی با آن بصورت ذهنی (Conceptual)، دیداری (Visual) یا شنیداری (Verbal) آن ویژگیهای آن را در ذهن و قلب خود تداعی میکند. برند به طور کلی مجموعه ای از برداشت های ذهنی، احساسی، منطقی و برتری هایی است که مشتری نسبت به یک محصول و یا خدمات بر اساس نام برند آن در بین محصولات مشابه قائل می شود. برند احساس باطنی ودرونی شخص درباره ی یک محصول، خدمت یا شرکت است که به این اصطلاحا به آن تداعی ذهنی برند می گویند.
نام و نشان تجاری چیست؟
یک نام تجاری اگر چه واژه خاصی است،اما در ذهن چیزی بیش از یک کلمه نیست،این یک اسم است؛یک اسم خاص که درست مانند سایر اسمای خاص با حرف بزرگ نوشته میشود.هر اسم خاص،چه متعلق به فردی،یا شرکتی و یا اجتماعی باشد،یک نام تجاری است. قدرت یک نام تجاری،با میزان نفوذ آن در عمل خرید یک مخاطب معین میشود اما نامی تجاری که بر روی بسته بندی کالا قرار گرفته است،با نامی تجاری که در ذهن افراد تثبیت شده،متفاوت است.
ویژگیهای نام و نشان تجاری موفق
مصرف کنندگان در برابر محصولاتی که دارای مارکهای مختلف هستند واکنشهای مختلفی نشان میدهند.ین واکنشها میتواند بستگی به درک و فهم مصرف کننده از اصل آن مارک داشته باشد.آنها،پیشنهاد میکنند که تا جایی که ممکن است از مارکهای جذاب استفاده شود.این پیشنهاد در بیشتر موارد باعث افزایش میزان فروش شده است.امروزه مارک بصورت یک سرمایه با ارزش درآمده است.چند دیدگاه بر روی عملکرد مصرف کنندگان کالاهای مارکدار وجود دارد که باعث پی بردن به ارزش مارک میگردد.این ارزشها شامل طرح مارک،ویژگی مارک،شباهت مارک،رابطه مارک با محصول یا کالا جاذبه مارک و حالت مارک میباشد.ما معتقدیم که اصل مارک مربوط به مکان،منطقه یا کشوری است که مارک متعلق به مصرف کنندگان آن است.
نقش اطلاعات و تاثیر آن روی تصویر یک مارک بسیار بااهمیت است در واقع تصویر یک مارک بوسیله خصوصیات همه محصولات آن مارک،گسترش خط تولید یا نوآوری محصول توسط کارخانه و موارد مشابه تعیین میشود.
ویژگیهای مطلوب نام و نشان تجاری
نام و نشان تجاری را باید با دقت زیاد انتخاب کرد. یک نام خوب میتواند به مقدار زیادی موفقیت محصول را تضمین نماید بسیاری از شرکتهای بزرگ بازاریابی برای تعیین نام تجاری فراگرد گزینش رسمی به وجودآوردهاند.یافتن بهترین نام تجاری کار چندان سادهای نیست و باید کار را با بررسی دقیق محصول و امتیازات آن، بازار مورد هدف و استراتژیها بازاریابی شروع کرد.
۱) بیانگر مطلبی درباره کیفیت و امتیازات محصول باشد. ۱)افراد آنها را به آسانی تلفظ کنند،بشناسند و به یاد آورند. نامهای کوتاهتر مفیدتر است.مثلا:تاید.
۳) نام متمایز و مشخص باشد مثلا:کداک،اکسان.
۴) نام به آسانی به زبان بیگانه ترجمه کرد.بعنوان مثال شرکت نفت استاندارد نیوجرسی پیش از اینکه ۱۰۰ میلیون دلار خرج کند تا نام خود را به اکسان تغییر دهد.
۵) باید بتوان آن را به ثبت رسانید و تحت حمایت قانونی قرار داد.
اگر نام تجاری چنان باشد که نامهای تجاری موجود را تداعی کند،نمیتوان آن را به ثبت رسانید.همچنین نام تجاری که تنها چیزی را شرح دهد،نمیتوان تحت حمایت قانونی قرار داد.نام تجاری، پس از انتخاب باید تحت حمایت قانونی قرار گیرد.برخی از شرکتها میکوشند نام تجاری خاص به وجودآورند که سرانجام معرف محصول یا دستهای از محصولات باشد.به هر حال،امکان دارد موفقیت آنها،حقوقی را که شرکت از بابت این نام تجاری به دستآورده است،مورد تهدید قرار دهد.
ملاحظات انتخاب نام و نشان تجاری
در گزینش نام بایستی سیاست و روش جا انداختن ارزش فرآورده را در نظر داشت. فرآوردهای که روش«بیشتر در برابر بیشتر»را برگزیده است،نام آن باید یادآور کیفیت برتر باشد.یا دستکم، چیزی با کیفیت پایین را به ذهن شنونده نیاورد.نامها به راستی مهم و متفاوتند شرکتها در نامگذاری فرآورده خود به گونههای گوناگونی روبرو هستند:میتوان نام فردی،یا مکانی،یا کیفیتی،یا روشی در زندگی و یا نامی ساختگی مانند(اکسان،کداک)را برگزینند.
جنبههای کیفی زیر در نام تجاری خوشایند هستند:
۱- باید چیزی در خصوص سودمندی فرآورده بیان کند.برای مثال:زیباترین پتو،دقیقترین ساعت.
۲- کیفیت فرآورده را در قالب یک حرکت یا نظم،نشان دهد. مانند:خودرو مرغ آتشین.
۳- تلفظ،شناخت و یادآوری نام آسان باشد.کوتاه بودن مؤثر است:تاید۵،کرست۶.
۴- از واژههای دیگر متمایز باشد.برای مثال:موستانگ، کداک،اکسان.
۵- نباید در دیگر زبانها و فرهنگها معنای بد و ناجوری داشته باشد.
ارزش نام و نشان تجاری
در بازار،نامها و نشانهای تجاری،از نظر قدرت و ارزش با یکدیگر متفاوتاند.یک نام و نشان تجاری قدرتمند از ارزش زیادی برخوردار است.اگر ویژگیهای زیر وجود داشته باشد،نامها و نشانهای تجاری دارای ارزش بیشتری خواهند بود:وفاداری مصرف کنندگان،آگاهی مردم از این نام و نشان،پنداشت مشتری نسبت به کیفیت،توجه و حمایت زیاد از جانب مصرف کنندگان و در کنار اینها وجود داراییهای دیگری مانند حق اختراع،علامت تجاری و کانالهای ارتباطی لازم است.یک نام و نشان تجاری قدرتمند به عنوان یک قلم دارایی بسیار ارزشمند به حساب میآید.که تعیین ارزش آن مشکل است.
یک نام و نشان تجاری قدرتمند باعث میشود که مصرف کننده در سطح بالایی از آن آگاهی یابد و نسبت به محصول وفادار شود.از آنجا که مصرف کننده انتظار دارد فروشگاهها محصولی با نام و نشان تجاری مورد نظر داشته باشد،خرده فروشها نباید هزینه چندان زیادی،نسبت به رقم فروش،برای بازاریابی هزینه نمایند.از آنجا که نام و نشان تجاری حیثیت و اعتباری بسیار در بر دارد،شرکت به آسانی میتواند بر تعداد و نوع محصولات خود،با آن نام و نشان تجاری بیفزاید،درست مانند موردی که کوکاکولا توانست محصول جدیدی به نام«کوکای رژیمی»به بازار عرضه کند.
وجود هر نوع نام و نشان قدرتمند باعث میشود که شرکت در صحنه رقابت به جایی برسد که از نظر قیمت،بتواند به خوبی از خود دفاع کند.برخی از تحلیلگران نام و نشان تجاری را به عنوان یک قلم دارایی اصلی و بادوام برای شرکت به حساب میآورند که دوام آن بیش از بسیاری از اقلام محصول و تشکیلات شرکت میباشد.نام و نشان تجاری میتواند به هنگام تصمیمگیری برای بازاریابها مشکلاتی را به وجودآورد. استراتژیهای مربوط به نام و نشان تجاری شرکت در تدوین استراتژی برای نام و نشان تجاری میتواند به یکی از چهار روش زیر عمل کند.
ساختن نام و نشان تجاری
بخش بزرگی از هنر بازاریابی،کوشش در راه ساختن و پرورش نام تجاری فرآورده است.فرآوردههای بینام را مشتری به چشم یک کالا مینگرد و در آنجا تنها قیمت مطرح است پس برنده آن کسی است که پایین ترین قیمت را دارد. البته،برخورداری از نام تجاری شناخته شده به تنهایی کارساز نیست.سوالاتی در مورد ساختن نام تجاری مطرح میشود عبارتند از:مفهوم آن نام چیست؟ چه چیزی به همراه دارد،کارکرد آن چگونه است،چه انتظاری را برمیانگیزد؟و چه میزان برتری بر فرآوردههای مشابه میآفریند؟بنابراین اگر تنها بر خود نام تجاری تکیه شود،شکست در پی خواها آمد. البته ساختن نام تجاری مشکل و هزینهبر است و شرکتها میبایست با یک برنامهریزی منطقی اقدام به ساختن نام تجاری کنند. کاتلر معتقد است که خالقان مارکهای ملی، پوشش دهی هزینههای ایجاد هر مارک جدید را بسیار سنگین و طاقتفرسا میدانند.
وقتی به مطالعه تاریخچه جنگهای بازاریابی میپردازید در مییابید که در این جنگها نامهای تجاری تخصصی برنده شدهاند. در اینجا ملاحظاتی در مورد اینکه چرا نامهای تجاری تخصصی روی افکار مصرف کنندگان تأثیر میگذارند ارائه میشود.اول اینکه یک نام تجاری تخصصی روی یک فرآورده،یک فایده و یا یک پیام متمرکز میشود.این تمرکز،بازاریابها را قادرمیسازد،تا یک نکته واضح و مشخص را در قالب پیام خاصی تنظیم کرده و آن را سریعا در افکار مشتریان خود رسوخ دهند.اسلحه دیگری که در اختیار نامهای تجاری تخصصی قرار دارد توانایی آنها در ایجاد ذهنیت در مورد تخصصی بودن و بهتر بودن است.اگر آنها فقط همین یک کار را انجام میدهند،پس باید کیفیت آن خیلی خوب باشد.و سرانجام اینکه نامهای تجاری تخصصی میتوانند به اسم عام رده فرآورده مربوط به خود تبدیل میشوند.«زیراکس»تبدیل به واژه معادل فتوکپی کردن شده است.
تبدیل نامهای تجاری به نمادها
نامهای تجاری نظیر حروف هستند.آنها میتوانند تبدیل به شیوههای مختصر شده ارتباطی شوند.میتوان آنها را به نحوی ساخت که موجب فراخوانی و یا تداعیها شوند.آنها میتوانند برانگیزنده تداعیهای مختلف ذهنی شوند.نامهای تجاری میتوانند به منزله اشارتگرهایی،ما را وادار به فکر کردن درباره افراد و یا اشکالی کنند که کاملا تداعی کننده آنها میباشند.درست همان گونه که برخی رفتارها برای یک نوجوان به منزله علامتی است به دیگران که او دیگر بچه نیست،مصرف یا پوشیدن محصولات دیگر نیز میتواند مطالب کاملا گویایی از ما به دیگران عرضه کند.اهمیت ارتباط،برای استفاده کننده از یک نام تجاری یا محصول،و دنیای خارج به یک اندازه است.یک نام تجاری میتواند از راههای مختلف مظهر شناسایی شود:
۱- با نماد یک گروه شدن
۲- با مشاهده اینکه از طرف اعضای گروه،ارزشگذاری شده است(برای مثال کوکاکولا توسط ستارگان عرصه موسیقی پاپ ارزشگذاری شده است)
۳- با مشاهده اینک فرد یا گروه یا مؤسسهای پشتیبانی کننده گروه است.
۴- با مشاهده اینکه به طور ویژه توسط اعضای گروه استفاده و یا به نمایش گذاشته شود.
وفاداری به نام و نشان تجاری
آنچه بسیار مرتبط با رضایت مصرف کننده و رفتار اوست، حوزه وفاداری به برند است. وفاداری به برند را میتوان به عنوان میزانی که مشتری نسبت به یک برند نگرش مثبت دارد، میزان پایبندی او به مارک مزبور و قصد ادامه خرید آن در آینده تعریف شود. وفاداری به برند مستقیما متأثر از رضایت یا نارضایتی از مارک که در طول زمان جمعآوری شده و نیز متأثر از کیفیت محصول است. از آنجا که نگهداشتن مشتریان قدیم چهار تا شش برابر کمهزینهتر از ایجاد مشتریان جدید است، مدیران بهتر است اولویت نخست را به ایجاد راهبردهایی که وفاداری به مارک را توسعه و حفظ میکند، بدهند.
وفاداری رفتاری : رویکردهای رفتاری نسبت به وفاداری به مارک،رفتار واقعی خرید مصرف کننده راجع به محصول را اندازهگیری میکند.روش تناسب خریدها پرکاربردیترین سنجه وفاداری به مارک است.در این رویکرد تمامی مارکهای خریداری شده یک مقوله کالای خاص برای هر مصرف کننده تعیین شده و نسبت خریدهای مربوط به هر مارک شناسایی میگردد.
وفاداری نگرشی : مشکلات مواجه شده در رویکرهای رفتاری وفاداری به مارک نشان میدهند که چرا تمایز بین وفاداری به مارک و رفتار خرید تکراری اهمیت دارد.رفتار خرید تکراری بدین معناست که مصرف کننده صرفا پیاپی در حال خرید محصول،بدون احساسی خاص نسبت به آن است.در مقابل،مفهوم وفاداری نگرشی بر این تاکید دارد که مصرف کننده دارای رجحان واقعی نسبت به مارک میباشد.
نتیجه گیری
یک سؤال گیج کننده برای پژوهشگرین بازار این است که آیا گونهای مصرف کننده وچود دارد که به تمامی انواع مختلف محصولات وفادار به مارک باشد. شواهد تحقیقاتی تا کنون نشان دادهاند که وفاداری به مارک پدیده خاص محصول است. مصرف کنندگانی که در یک مقوله مخصول وفادار هستند شاید در هر مقوله محصول دیگر وفادار باشند و شاید هم نباشند. تلاشهایی که در جهت مشخص کردن ویژگیهای جمعیتی، اجتماعی-اقتصادی یا روانشناختی مرتبط با رفتار وفاداری به مارک صورت گرفته عموما ناموفق بودهاند. لازم است به یاد داشته باشیم که راهبردهای بازاریابی شامل ابزارهای ارتقاء فروش ممکن است واقعا تاعث منع وفاداری به مارک شوند.اگر مصرف کنندگان مارکها را بیشتر به خاطر ارتقاء فروش بخرند تا به دلیل ویژگیها مثبت حقیقی خود محصول،این امکان وجود دارد که آنها فقط وقتی ارتقاء فروش وجود دارد به یاد خرید کردن بیافتند.
شاید بارزترین مهارت بازاریاب حرفه ای این باشد که او بتواند نام و نشان تجاری به وجودآورد،از آن پاسداری کند.مصونش بدارد و آن را تقویت نماید تعیین نام و نشان تجاری میتواند بر ارزش هر محصول بیفزاید و از راههای مختلف میتواند به خریدار کمک کند نام و نشان تجاری به مصرف کننده کمک میکند محصولاتی را که مفید میداند، شناسایی کند. خریداری که همیشه محصولی با یک نوع نام و نشان تجاری مبنایی میشود که میتوان بر اساس آن درباره ویژگیهای خاص یک محصول داستان سرایید.نام و نشان تجاری شرکت فروشنده باعث میشود که ویژگیهای منحصر به فرد محصول،از نظر قانونی مصون و محفوظ بماند،چون در غیر اینصورت شرکتهای رقیب نسخه دومی از آن به بازار عرضه خواهند کرد.گذشته از این،نام و نشان تجاری به شرکت فروشنده این امکان را میدهد که بازارها را تقسیمبندی نماید.